Köszöntjük
Sajóvelezd község weboldalán!

Sajóvelezd
Polgármesteri Hivatal
Művelődés Háza
TÁJHÁZ
Damasa-szakadék
Óvoda
Római Katolikus Egyház
 

Cím: 3656 Sajóvelezd, Petőfi út
Kanonok: Cseh István


A sajóvelezdi római katolikus templom építésének rövid története.

A községben a reformáció elterjedése óta nem volt Római Katolikus templom. Az itt élő katolikus híveknek a volt katolikus iskola és az iskola udvarán haranglábon elhelyezett két harang szolgált a vallásuk gyakorlására. Ezért vetődött fel a gondolata annak, hogy szeretnének egy saját templomot. A templom építésének tervét 1998-ban kezdték el az Egri Érsekség anyagi támogatásával. Az építés költségeit elsősorban az érsekség állta, de sok jószándékú támogatóra számíthattak az elkövetkezendő évek alatt, amíg felépült a templom. A polgármesteri hivatal és egy budapesti támogató nagyobb összeget adományozott.


A falu lakossága lehetőségeihez mérten és felekezeti hovatartozás nélkül pénzzel és társadalmi munkával segítette az építkezést, mely 2004. őszén fejeződött be.


2004. november 20. napján dr. Seregély István érsek szentelte fel. A templom átadása megtörtént, de még hiányzott néhány fontos dolog. A padok külföldről érkeztek. Volt két harang, de szerettek volna még egyet.
Az oltárképet és a stáció képeit dr. Seregély István adományozta az egyháznak. Váratlanul egy jó szándékú Atyától ajándékba megkapta az egyház a várva-várt harangot. 2006-ban szentelték fel ezt a csodálatos adományt.


Az egyházközség képviselői és hívei azon dolgoznak, hogy tovább szépítsék templomukat.

Minden évben megrendezésre került egy-egy jótékonysági keresztény bál, melynek bevételéből megcsináltatták az elő tetőt és megvásárolták a legfontosabb dolgokat.


Legközelebbi terv egy harmónium vásárlása, amelyet az egyház bevételéből és a jótékony adományokból szeretnének megvalósítani.

Régi vágya teljesült a falu katolikus híveinek, akiknek örömében a reformátusok is önzetlenül osztoznak. Egyébként is régóta látogatják egymás Isten tiszteleteit a két vallás hívei, amely cselekedet az ökumenikus törekvéseket nagyban és természetes módon elősegíti.

likeoljon a facebookon
 
eseménynaptár